Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Kurzy prvej pomoci a školenia pre lepšiu bezpečnosť na cestách

pyroboss.sk

Kurzy prvej pomoci a školenia pre lepšiu bezpečnosť na cestách

Bezpečnosť na cestách  je obrovský súbor opatrení, ktorý v konečnom dôsledku zaisťuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. A v určitom okamihu a rôznych podobách do tejto kategórie spadáme všetci. Ako vodiči vozidiel, cestujúci alebo chodci. 

Legislatíva interpretuje bezpečnosť cestnej premávky ako stupeň ochrany účastníkov pred dopravnými nehodami a ich následkami. Dopravná nehoda sa klasifikuje ako udalosť, ku ktorej došlo počas procesu pohybu ktoréhokoľvek vozidla po ceste alebo pri jeho účasti, pri ktorej došlo k smrti alebo zraneniu osôb, poškodeniu vozidiel, konštrukcií alebo akejkoľvek materiálnej škode na majetku. 

A nakoľko štatistiky hovoria, že práve jazda na motorke je z tohto pohľadu najviac riziková, rozhodli sme sa vám pripomenúť dôležitosť bezpečnosti, ktorú môžete zvýšiť nielen rôznymi školeniami BOZP, ale aj inými opatreniami.

Opatrenia bezpečnosti na cestách

K základom bezpečnosti cestnej premávky patria rôzne opatrenia týkajúce sa jej bezpečnosti. Podľa stupňa dopadu na bezpečnosť premávky a prevencie dopravných nehôd sú tieto opatrenia rozdelené na aktívne a pasívne.

Aktívne dopravné bezpečnostné opatrenia:

Štúdia a včasná prevencia vplyvu stavby cesty na pravdepodobnosť nehody.

Neustále zlepšovanie organizácie samotnej cestnej premávky a pravidiel cestnej premávky ako hlavného regulačného dokumentu.

Neustále sledovanie dodržiavania pravidiel cestnej premávky všetkými jej účastníkmi.

Nepretržité sledovanie technického stavu vozidiel a zariadení zodpovedných za organizáciu dopravy (dopravné značky, semafory atď.)

Pasívne bezpečnostné opatrenia na ceste:

Vylepšenie vybavenia pre bezpečnosť vozidiel: konštrukčne - posilnenie tuhosti karosérie, vybavenie kabín prostriedkami aktívnej a pasívnej bezpečnosti - pásy, airbagy atď.

Dizajn a vylepšenie zariadení v cestnom systéme pre bezpečnosť chodcov.

Schopnosť vedieť, vďaka pravidelným kurzom prvej pomoci, poskytnúť v núdzovej situácii pomoc.

Dokumentom, ktorý všetky tieto pravidlá popisuje najlepšie a každý účastník vozovky, teda všetci, by ho mali poznať, sú pravidlá cestnej premávky. Najpodrobnejším spôsobom popisuje podmienky bezpečnej premávky pre všetkých jej účastníkov a upravuje všetky činnosti, ktoré sa dejú na ceste. Preto dodržiavanie pravidiel cestnej premávky v 90 % zaručuje bezpečnosť cestnej premávky a 10 % je pridelených okolnostiam „vyššej moci“. 

Samozrejme, ochrániť vás môže aj dobrá výbava. Veľmi dôležité sú však aj pravidlá. A práve školenia a kurzy vám môžu pomôcť si ich osvojiť a vedieť sa na nepríjemné situácie na ceste lepšie pripraviť, prípadne sa im včas vyhnúť. Tak na to myslite. Teraz počas sychravej jesene a blížiacej sa zimy to platí dvojnásobne. 

 


RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk