Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Motorkári, odhaľte problémy s motorom podľa týchto indícii

afinisgroup.sk, 15.6.2022

Motorkári, odhaľte problémy s motorom podľa týchto indícii

Bez ohľadu na to, akú motorku máte, nemôžete očakávať, že vám vydrží večne bez poruchy. Časom bude určite potrebné investovať do rôznych opráv, ktoré môžu byť menej, ale aj viac finančne náročné. Do tej druhej kategórie často patria opravy motora.

Dym z výfuku má nezvyčajnú farbu?

Keď sa pokazí motor, zvyčajne to je skutočne drahšia záležitosť. Avšak vážnym problémom sa často dá predísť tým, že ich náznaky dostatočne skoro vypozorujete a navštívite servis ešte predtým, než budú problémy vážnejšie. Aké sú teda niektoré prejavy problémov s motorom, ktoré majú tendenciu prerásť do niečoho vážnejšieho?

Ak sa z výfuku vašej motorky dymí výraznejšie ako obyčajne, zbystrite pozornosť a pozrite sa akú má tento dym farbu. Ak je modrastý, znamená to, že motor spaľuje aj olej. Ten by sa však v spaľovacom priestore nemal nachádzať.

Obdobný problém je aj v prípade bieleho dymu (s výnimkou štartov počas chladných rán). Ten zase spôsobuje chladiaca kvapalina v spaľovacom priestore. Príčina v oboch prípadoch bude pravdepodobne v tom, že niektoré z presných tesnení v motore, ktoré majú takýmto prienikom zabrániť, už nie sú také presné.

Motorka zle štartuje? Alebo vydáva zvláštne zvuky?

Pochopiteľne však môže v motore vzniknúť aj iný problém ako poškodené rôzne tesnenia, napríklad ploché tesnenia. Napríklad ak motor zle štartuje, môže to byť spôsobené zlou zmesou v karburátore, či zle nastavenou škrtiacou klapkou.

Dobrým indikátorom, že niečo nie je v poriadku, sú aj rôzne neprirodzené zvuky vychádzajúce z motora. Klepanie zo spodnej časti motora pri voľnobehu, ktoré sa pri vyšších otáčkach mení na poriadny rachot, môže značiť, že „odchádzajú“ ložiská kľukového hriadeľa, či piestového čapu.

Z vrchnej časti motora sa môže ozývať sústavný rachot, ktorý zvyknú spôsobovať veľké ventilové vôle. Prípadne sa môže pri voľnobehu ozývať rytmické klepanie, ktoré má zase často pôvod v opotrebovanej rozvodovej reťazi.

Zdroj obrázka: 

Autor: G-Stock Studio / Shutterstock.com



RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk