Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Softvérovo nemusíte opraviť, či vyladiť len počítač, ale aj vozidlo

mte.sk, 15.6.2022

Softvérovo nemusíte opraviť, či vyladiť len počítač, ale aj vozidlo

To, že sú súčasné autá, motorky a v podstate všetky moderné vozidlá priam nabité rôznymi riadiacimi jednotkami a elektronikou, je fakt. Pre majiteľov to často prináša množstvo výhod počas jazdy, ale niekedy aj komplikovanejšie opravy. Nie však vždy.

Airbagová jednotka sa môže dať použiť aj po nehode

Pre servisy to znamená, že sa z mechanikov musia stať tak trochu aj IT špecialisti. Preprogramovaním sa tak dajú docieliť rôzne veci. Konkrétne pri automobiloch je možné urobiť reaktiváciu airbagovej jednotky a tak ju opätovne sfunkčniť aj po nehode, kedy riadiaca jednotka zapíše do internej pamäte záznam o tejto nehode a stáva sa nefunkčnou.

Preprogramovaním sa však nemusia riešiť len podobné „poruchy“. Množstvo činností motorov rôznych vozidiel je riadených riadiacou jednotkou motora. Tá zbiera množstvo dát z motora a na základe nastavení v softvéri ich vyhodnocuje a riadi jeho funkcie, napríklad vstrekovanie paliva, nastavenie zapaľovania, reguláciu otáčok, či plniaceho tlaku, lambda reguláciu, alebo kontrolu emisií.

Využite motor naplno

„Problémom“ riadiacich jednotiek je, že pri ich vývoji dochádza k množstvu kompromisov. Robia sa kvôli rôznym vplyvom, napríklad kvôli rozdielnej kvalite paliva v rôznych štátoch, prípadne kvôli finančným dôvodom, medzi ktoré môžeme zaradiť napríklad poistné triedy.

Ďalej riešiť dôvody nemá príliš význam, dôležité je, čo to znamená pre motor. Jednoducho povedané, nie je využívaný jeho plný potenciál. A to ani zďaleka. Riadiace jednotky často využívajú schopnosti motorov len na cca 60%.

„Odomknúť“ plný potenciál motora sa však dá aj bez toho, aby sa na ňom fyzicky menili akékoľvek súčiastky. Stačí ak podstúpi odborný chiptuning. Ak vám tento pojem nič nehovorí, ide o optimalizáciu parametrov a softvéru riadiacej jednotky, vďaka čomu je možné zvýšiť výkon a krútiaci moment motora a to bez jeho poškodenia, či negatívneho vplyvu na jeho životnosť a dokonca zároveň so znížením spotreby.

Zdroj obrázka: 

Autor: Kzenon / Shutterstock.com



RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk