Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Sú naozaj LED svetlá v autách také bezchybné?

ledautoziarovky.sk, 15.6.2022

Sú naozaj LED svetlá v autách také bezchybné? Nie úplne.

Ešte donedávna boli LED svetlá výsadou luxusných značiek. Postupne však začali prenikať do čoraz väčšieho množstva modelov v rôznych cenových kategóriach a tak pri kúpe nového auta prítomnosť LED svetiel neprekvapí ani ak si kupujete lacnejšiu značku.

Najnovšia a v mnohých ohľadoch najlepšia technológia

LED svetlá sú podstatne novšou technológiou a to nielen v porovnaní s halogénovými žiarovkami, ale aj v porovnaní so xenónovými výbojkami. Pre porovnanie, halogénové žiarovky sa začali objavovať v automobiloch v 60. rokoch minulého storočia a xenóny sme prvýkrát mohli v aute vyskúšať začiatkom 90. rokov.

A LED do auta (aj keď pre niekoho môžu byť samozrejmosťou) sú s nami zhruba dve desaťročia. A ak by sme mali brať do úvahy čisto stretávacie svetlá, tak tento rok oslavujú LEDky ešte len 15. narodeniny.

Aj v iných oblastiach platí, že novšia technológia sa automaticky považuje za lepšiu. Výnimkou nie sú ani LED svetlá v autách, ale samozrejme, nie sú lepšie úplne vo všetkom. Aj LED svetlá majú nevýhody.

Výhody a aj nevýhody

Pozrime sa však najskôr na to, prečo LED technológia začala byť obľúbená naprieč celým spektrom svetiel v automobiloch, od LED osvetlenia ŠPZ až po stretávacie svetlá (a všetko medzi nimi). Niečo môže napovedať fakt, že LED svetlá sa začali najskôr používať v brzdových svetlách.

Dôvod je jednoduchý. Reagujú rýchlejšie ako halogénové žiarovky a tak vodič za vami rýchlejšie dostane signál, že brzdíte. Keď potom LEDky prišli do stretávacích, či diaľkových svetiel, priniesli bezkonkurenčné možnosti pri osvetlení vozovky a to aj napriek tomu, že svetlomety ako také sa začali zmenšovať.

A čo ich životnosť? Tu už sa dostávame k nevýhodám LED svetiel. Niežeby nevydržali dlho, práve naopak, často výrobcovia áut tvrdia, že LED svetlá vám vydržia navždy. Čo to však znamená navždy?

Priemerná životnosť svetlometov s LED technológiou je 15 rokov. To zhruba zodpovedá priemernej dobe, počas ktorej má vodič jedno auto. Ak si teda kúpite nové auto s LED svetlami, pravdepodobne s nimi nebudete mať nikdy problém. Horšie je to však s kúpou ojazdených áut, ktorých LEDky už majú niekoľko rokov za sebou. Tu je potrebné sa pripraviť na to, že výmena LED svetlometov je finančne nákladná.

Zdroj obrázka: 

Autor: SHMYR / Shutterstock.com



RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk