Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Systémy pro plynulý chod a bezpečnosť vozidla

mte.sk

Systémy, ktoré sa starajú o plynulý chod a bezpečnosť vozidla

Každé moderné vozidlo je súborom mechanických jednotiek, ktoré pracujú pod kontrolou elektronických komponentov. Inými slovami, veľa procesov počas prevádzky spaľovacieho motora a iných jednotiek je riadených zložitým elektronickým riadiacim systémom motora (ECM). Preto bude aj jeho chod, funkcie imobilizéra a bezpečnosť závisieť od toho, v akom stave sa táto jednotka nachádza. 

Účel a zariadenie elektronickej riadiacej jednotky motora

Elektronická riadiaca jednotka použitá v elektronike vozidla je akýmsi „stredom“, ktorý spája rôzne subsystémy, ktoré osobitne riadia určité jednotky a zostavy. Pokiaľ ide o typy elektronických riadiacich jednotiek vo vozidle, je ich pomerne veľa. Takže ak budete chcieť vedieť, ako odpojiť imobilizér, je dobré sa orientovať v tom, ako je sním táto jednotka vzájomne prepojená. 

Hlavné ale je, že integrácia takéhoto zariadenia do konštrukcie vozidla umožňuje výrazne optimalizovať činnosť spaľovacieho motora, zvýšiť výkon motora, znížiť úroveň toxicity výfukových plynov a iné. Jednotka tiež zaznamenáva rôzne poruchy a odchýlky od normy, o čom okamžite informuje vodiča. 

Kedy je čas na opravu riadiacej jednotky motora?

Aj toto dokonalé a technicky vyspelé zariadenie však môže zlyhať. Problémy s riadiacou jednotkou môžu byť sprevádzané nestabilnou prevádzkou spaľovacieho motora alebo neschopnosťou naštartovať motor, odchýlkami v procesoch tvorby zmesi alebo poruchami v činnosti prevodovky.

Ak preto chcete jednotku skontrolovať, mali by ste začať s vizuálnou kontrolou, ktorá vám umožní odhaliť zjavné chyby (napríklad praskliny v puzdre). Pokiaľ ste ale po vizuálnej stránke chyby nespozorovali, neznamená to ešte, že nedošlo k poškodeniu mikroprocesora, pretože dôvodov zlyhania tohto zariadenia existuje viac. Medzi tie najbežnejšie odborníci zaraďujú:

prehriatie;

silnú koróziu a prenikanie vlhkosti;

poškodenie v dôsledku nárazových zaťažení;

skrat;

Príčinou problémov nemusí byť ani samotná ECU, ale zlý kontakt so senzormi alebo oxidácia v mieste pripojenia vodičov. Ak teda pozorujete znížený výkon motora a iné nedostatky, mali by ste pouvažovať nad profesionálnou diagnostikou riadiacej jednotky.

Až potom by ste sa mali rozhodnúť, čo treba urobiť, či zmeniť alebo opraviť riadiacu jednotku motora. Aby to ale malo aj efekt a vozidlo výkon, nechajte tieto veci na profesionálov od mte.sk.

 


RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk