Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Zmeny v pokutách 2022: Za čo vám môžu zobrať vodičák?

redakcia MotoRoute

Zmeny v pokutách 2022: Za čo vám môžu zobrať vodičák?

 Rok 2022 priniesol zmeny aj v pokutách. Novinky v sadzobníku pokút sa týkajú napríklad rýchlosti alebo mobilu za volantom. Kedy môžete prísť o vodičák a koľko za priestupky zaplatíte?

Od nového roku platia niektoré zmeny v pravidlách cestnej premávky a pokutách. Za niektoré priestupky si po novom priplatíte, za čo sa vám vaša peňaženka isto nepoďakuje. Aké zmeny čakajú vodičov a na čo by si mali dávať pozor?

Nové pokuty za rýchlosť

Od januára tohto roku si vodiči poriadne priplatia za prekročenie povolenej rýchlosti v obci o 20 km/h a mimo nej o 30 km/h. Takéto prekročenie rýchlosti už je klasifikované ako závažné porušenie pravidiel cestnej premávky. K zmenám sa pristúpilo najmä z hľadiska bezpečnosti, keďže práve rýchlosť je medzi najčastejšími dôvodmi nehody. Spolu s touto zmenou je na stole aj možnosť riešenia takéhoto priestupku v správnom konaní, pri ktorom je možné uloženie zákazu šoférovania či odobratia vodičského preukazu.

Pozor na mobil v ruke

Pokuty za mobil v ruke počas šoférovania nie sú žiadnou novinkou. Napriek tomu mnohí šoféri nevedia odlepiť oči od obrazovky smartfónu ani v hustej premávke. V súčasnosti sú pokuty za "držanie mobilu v ruke" až do výšky 100 eur, no je tu možnosť, že po novom vám polícia bude oprávnená zobrať vodičský preukaz, ak budete počas jazdy manipulovať s mobilom. 

Od marca pozor na parkovanie

Za nesprávne parkovanie vám od marca 2022 hrozia až 80eurové pokuty. O pokutu si koledujete v prípade, že zaparkujete na chodníku, ktoré od 1. marca už nie je možné v žiadnom prípade a budete tak musieť hľadať plnohodnotné parkovacie miesto. Rovnaké pravidlo platí aj pre parkovanie na verejnej zeleni či výjazdoch z parkovísk.

Cyklisti majú prednosť

Od 1. marca tiež platí, že vodiči musia dať prednosť cyklistom aj mimo cesty. Podľa novely zákona musíte dať prednosť aj cyklistovi, ktorý ide súbežne s cestou. Toto v pôvodnom znení chýbalo a pri odbočovaní ste dávali prednosť len cyklistovi idúcemu rovno. Teraz si ale musíte dávať pozor aj v prípade, keď odbočujete vpravo a cyklista súbežne s cestou tiež. Zároveň nezabúdajte na dodržiavanie minimálnej vzdialenosti pri cyklistoch (ale aj chodcoch a malých motocykloch), ktorá je jeden meter pri rýchlosti do 50 km/h a jeden a pol metra pri rýchlosti vyššej.

Zdroj obrázka: Krasula / Shutterstock.com



RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk